ریاستجمهوری روسیه از الهام علیاف، رییسجمهوری آذربایجان، به دلیل آنچه کرملین «حادثه غمانگیز» در حریم هوایی روسیه در مورد هواپیمای آذربایجانی خواند، عذرخواهی کرد. یک هواپیمای جمهوری آذربایجان، پنجم دی پس از فرود اضطراری در قزاقستان آتش گرفت و ۳۸ نفر از سرنشینانش کشته شدند.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، شنبه هشتم دی گفت که به رییسجمهوری آذربایجان در مورد سقوط هواپیمای این کشور تسلیت گفته است.
زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اکنون اولویت اصلی انجام یک تحقیق کامل است برای ارائه پاسخ به تمام سوالات در مورد آنچه واقعا اتفاق افتاده است.»
او تاکید کرد که مسکو باید توضیحات روشنی ارائه دهد و از انتشار اطلاعات نادرست جلوگیری کند.
به دنبال انتشار گزارشهایی درباره هدف قرار گرفتن هواپیمای مسافربری جمهوری آذربایجان به وسیله پدافند هوایی روسیه، چند شرکت هواپیمایی پروازهای خود را به شماری از شهرهای این کشور معلق کردند.
شرکت هواپیمایی فلای دوبی امارات، شنبه هشتم دی، پروازهای خود را از دوبی به فرودگاههای سوچی و مینرالنیه وودی در جنوب روسیه، تا حدود یک ماه به حالت تعلیق درآورد.
شرکت هواپیمایی جمهوری آذربایجان نیز شنبه از توقف پروازهای این شرکت به سه شهر ساراتوف، نیژنی نووگورود و ولادی قفقاز خبر داد.
این شرکت جمعه هفتم دی ماه نیز اعلام کرده بود پروازهایش به هفت شهر و فرودگاه روسیه را متوقف کرده است.
همزمان، شرکت هواپیمایی ملی ترکمنستان پروازها بین عشقآباد و مسکو را به مدت یک ماه تعلیق کرد.
شرکت ایر قزاقستان نیز پروازهایش به شهرک یکاترینبورگ روسیه را معلق کرده است.
هواپیمای مسافربری امبرائر جمهوری آذربایجان که چهارشنبه پنجم دی از باکو به گروزنی، مرکز چچنستان در روسیه پرواز میکرد، پس از تغییر مسیر، در نزدیکی شهر آکتائو در قزاقستان فرود اضطراری کرد که با آتش گرفتن هواپیما، ۳۸ مسافر از ۶۷ مسافر و خدمه آن کشته شدند.
پس از این حادثه، رسانهها به نقل از مسافران از شنیده شدن صدای انفجار خبر دادند و فرضیه هدف قرار گرفته شدن آن از سوی پدافند هوایی روسیه همزمان با حملات پهپادی اوکراین مطرح شد.
رشاد نبیاُف، وزیر حملونقل جمهوری آذربایجان، جمعه گفت: «دخالت خارجی در این حادثه نقش داشته و باید مشخص شود این دخالت با چه نوع سلاحی بوده است.»
همزمان کاخ سفید اعلام کرد شواهد اولیه حاکی از احتمال سرنگونی این پرواز به وسیله سامانه دفاع هوایی روسیه است.
پیش از این نیز آندری کووالنکو، رییس مرکز مقابله با اطلاعات نادرست در شورای امنیت ملی اوکراین، خبر داده بود هواپیمای جمهوری آذربایجان به وسیله یک موشک زمین به هوای روسیه هدف قرار گرفته است.
در همین حال رسانهها خبر دادند در زمان پرواز هواپیمای جمهوری آذربایجان، فرودگاههای نزدیک به مقصد پرواز به دلیل حملات پهپادی اوکراین بسته شده بودند و این هواپیما صدها مایل از مسیر برنامهریزی شده خود دور بوده است.
پس از وقوع این سانحه، انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس۷۵۲ خبر سرنگونی هواپیمای آذربایجان در آستانه پنجمین سالگرد شلیک موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی را «بهتآور» خواند و از سازمانهای بینالمللی خواست تا با جبران اشتباهات گذشته خود، اجازه ندهند روسیه یا دولتهای مرتبط با آن، تحقیقات را رهبری کنند.