در پی وقوع طوفان «چیدو» در جزیره مایوت، عصر دوشنبه ۲۶ آذر جلسه اضطراری بحران برای بررسی وضعیت این جزیره به ریاست امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه برگزار میشود. چیدو، قویترین طوفانی که در نزدیک به یک قرن اخیر مایوت را درنوردیده، صدها یا شاید هزاران کشته بر جای گذاشته است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این طوفان سهمگین، جزیره کوچک مایوت در اقیانوس هند را که یک قلمرو فرادریایی فرانسه محسوب میشود، به ویرانی کشانده است.
فرانسوا بیوویل، فرماندار مایوت، در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «گمان میکنم تعداد کشتهها به صدها نفر برسد و شاید حتی به هزار یا چند هزار نفر هم افزایش یابد.»
وزارت کشور فرانسه اعلام کرده که تعیین دقیق شمار قربانیان در شرایط کنونی دشوار است.
این طوفان که بادهایی با سرعت بیش از ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت به همراه داشت، ساختمانهای مسکونی، دولتی و بیمارستانها را تخریب کرد.
طبق اعلام هواشناسی فرانسه، این طوفان قویترین طوفان در ۹۰ سال اخیر در مایوت بوده است.
محمد اسماعیل، یکی از ساکنان مامودزو، پایتخت مایوت، به رویترز گفت: «آنچه تجربه میکنیم یک تراژدی واقعی است. انگار پس از یک جنگ هستهای قرار داریم. من دیدم که یک محله به کلی ناپدید شد.»
شرایط انسانی بحرانی
تصاویر هوایی منتشر شده از سوی پلیس فرانسه و رسانههای محلی، صدها خانه ویرانشده را در مایوت نشان میدهند.
در بیمارستان مایوت، مادری با یک گهواره نوزاد در راهرویی پر از آب مشاهده شد. قایقهای پلیس واژگون شده و درختان نارگیل از سقف ساختمانها عبور کردهاند.
مکرون در واکنش به این فاجعه گفت: «به فکر هموطنانمان در مایوت هستم که ساعاتی وحشتناک را پشت سر گذاشتند و برخی همه چیز، حتی جانشان را از دست دادند.»
چالشهای مضاعف مایوت
مایوت که بیش از هشت هزار کیلومتر با پاریس فاصله دارد، از نظر اقتصادی بسیار فقیرتر از سایر بخشهای فرانسه است و بیش از سه-چهارم جمعیت این جزیره زیر خط فقر فرانسه زندگی میکنند.
این جزیره همچنین میزبان بیش از ۱۰۰ هزار مهاجر غیرقانونی است که عمدتا از کومور میآیند؛ کشوری همسایه که استانداردهای زندگی پایینتری دارد.
دولت فرانسه اعلام کرده است یک پل هوایی برای ارسال کمکها از جزیره رئونیون، دیگر قلمرو فرادریایی فرانسه در اقیانوس هند، به مایوت برقرار شده است.
طوفان چیدو، یکشنبه شمال موزامبیک را نیز درنوردید اما هنوز از میزان خسارات آن گزارشی منتشر نشده است. در کومور، دو نفر زخمی، ۲۴ نفر آواره و ۲۱ خانه تخریب شدهاند.
مایوت در سال ۱۸۴۳ مستعمره فرانسه شد و همراه با مجمعالجزایر کومور در سال ۱۹۰۴ به خاک این کشور ضمیمه شد.
این جزیره همچنان تحت مدیریت پاریس قرار دارد اما با فقر شدید، خشونتهای گروهی و مشکلات اجتماعی دستوپنجه نرم میکند.