آژانس بین‌المللی انرژی: بازار نفت در سال آینده روزانه یک میلیون بشکه مازاد دارد

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۲۴

آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی کرد که در سال ۲۰۲۵ بازار نفت با مازاد روزانه بیش از یک میلیون بشکه روبرو شود و بر اساس این پیش‌بینی اگر اوپک پلاس تولید را احیا کند، مازاد نفت حتی بیشتر هم خواهد شد.

آژانس بین‌المللی انرژی در گزارشی اعلام کرد کاهش مداوم تقاضای نفت چین طی شش ماه گذشته، یکی از عوامل اصلی مازاد عرضه در بازار جهانی نفت است.

چین که در دو دهه اخیر به عنوان یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان نفت شناخته می‌شد، امسال با کاهش ۱۰ درصدی در رشد تقاضای نفتی نسبت به سال گذشته مواجه شده است.

آژانس همچنین اشاره کرد که از ابتدای اکتبر، به دلیل تمرکز معامله‌گران بر تولید رو به رشد نفت در کشورهای آمریکایی و کاهش تقاضای چین، قیمت نفت خام ۱۱ درصد کاهش یافته است؛ این افت قیمت علیرغم تنش‌های موجود بین اسرائیل و ایران رخ داده است.

به گزارش وب‌سایت اویل پرایس در ۲۳ مهر، تصاویر ماهواره‌ای و شرکت ردیابی نفت‌کش تانکرترکرز نشان دادند ایران در اقدامی احتیاطی، چندین نفت‌کش را از جزیره خارک در خلیج فارس خارج کرده که این امر، صادرات نفت را کاهش داده است.

همان زمان کارشناسان کاهش صادرات نفت خام ایران در ماه جاری میلادی نسبت به روند آن در ماه‌های گذشته را تایید کردند.

طبق گزارش آژانس، این کاهش قیمت نشان‌دهنده چشم‌اندازی از «بازار با عرضه کافی در سال ۲۰۲۵» است.

با وجود ریسک‌های مداوم در عرضه، ایجاد توازن بیشتر در بازار می‌تواند به ثبات آن کمک کند؛ بازاری که با چالش‌های بزرگی چون همه‌گیری کووید، حمله روسیه به اوکراین و ناآرامی‌های اخیر در خاورمیانه مواجه بوده است.

پیش‌بینی آژانس برای رشد تقاضای جهانی نفت نشان می‌دهد که در سال جاری روزانه ۹۲۰ هزار بشکه به مصرف نفت افزوده خواهد شد و به میانگین ۱۰۲/۸ میلیون بشکه در روز خواهد رسید؛ این رقم کمتر از نصف رشد تقاضای سال ۲۰۲۳ است.

همچنین انتظار می‌رود که در سال آینده این رشد به روزانه ۹۹۰ هزار بشکه محدود شود. این رشد آهسته‌تر ناشی از شرایط اقتصادی ضعیف جهانی و تکمیل تقاضای انباشته پس از دوران همه‌گیری است.

آژانس همچنین خاطرنشان کرد که با توسعه سریع فن‌آوری‌های انرژی پاک، نفت به تدریج جای خود را در بخش‌های حمل‌ونقل و تولید برق از دست می‌دهد.

این تغییرات به کاهش تقاضای نفت در آینده دامن می‌زند و آژانس پیش‌بینی کرده که با گسترش استفاده از خودروهای الکتریکی و انرژی‌های تجدیدپذیر، رشد تقاضای نفت در دهه جاری متوقف خواهد شد.

این وضعیت در حالی است که ائتلاف اوپک پلاس، متشکل از ۲۳ کشور تولیدکننده نفت، قصد داشت از ژانویه ۲۰۲۴ تولید خود را افزایش دهد.

با این حال، ناپایداری بازار نفت موجب شده که این تصمیم تاکنون دو بار به تعویق بیفتد. قرار است در نشست آتی اوپک پلاس که اول دسامبر برگزار می‌شود، تصمیم نهایی درباره بازگشت تولید اتخاذ شود.

در مجموع، آژانس بین‌المللی انرژی تاکید دارد که چنانچه کشورهای تولیدکننده نفت و مصرف‌کنندگان به دنبال توازن بیشتر در بازار باشند، این امر می‌تواند به ثبات بازار جهانی نفت و کاهش نوسانات قیمت در سال‌های آینده کمک کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها