مهاجرستیزی در اصفهان؛ ثبت‌نام نکردن کودکان افغان در مدرسه روستای رحیم‌آباد

شنبه ۱۴۰۳/۰۷/۲۱

روزنامه فرهیختگان در گزارشی نوشت در برخی روستاهای اصفهان از ثبت‌نام دانش‌آموزان اهل افغانستان در مدارس جلوگیری شده است. رییس شورای روستای رحیم‌آباد اصفهان در توجیه ثبت‌نام نشدن این کودکان در سخنانی نژادپرستانه گفته است «اتباع افغانستان بو می‌دهند» و بهداشت فردی را رعایت نمی‌کنند.

فرهیختگان، روزنامه وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی، در شماره روز ۲۱ مهر ماه خود مطلبی با عنوان «اجازه تحصیل نمی‌دهیم چون بو می‌دهند!» منتشر کرد و نوشت که دستورالعمل موجود و بخشنامه دادستان کشور در رابطه با تحصیل اتباع غیرایرانی نادیده گرفته شده است.

بر اساس این گزارش، در روستای رحیم‌آباد از توابع بخش مرکزی شهرستان اصفهان، مدیران محلی مانع ثبت‌نام دانش‌آموزان اهل افغانستان در سال تحصیلی جدید شده‌اند.

به نوشته این روزنامه، مسئولان این روستا، از جمله رییس شورای روستای رحیم‌آباد، به ۱۵ دانش‌آموز افغانستانی ساکن ‌‌این روستا، با وجود این که اتباع قانونی حاضر در کشورند و مدارک هویتی آن‌ها کامل است، اجازه ثبت‌نام نداده‌اند.

نویسنده این گزارش به نقل از اتباع افغانستان نوشت که بیش از سه دهه است این خانواده‌های افغان در میان اهالی این روستا زندگی می‌کنند و تا پیش از امسال، مشکلی در تحصیل فرزندانشان نداشتند اما امسال، رییس شورای روستا به یک باره اجازه ثبت‌نام به آن‌ها نداده است.

یکی از خانواده‌ها که سه دانش‌آموز دارد، به فرهیختگان گفته است که توانسته یکی از فرزندانش را با پیگیری از آموزش‌و‌پرورش شهرستان و استان و پرداخت مبلغی پول، در مدرسه روستای نزدیک‌تر ثبت‌نام کند و دو فرزند دیگر با وجود گذشت بیش از دو هفته از آغاز سال تحصیلی، بلاتکلیف مانده‌اند.

در ماه‌های گذشته گزارش‌های زیادی از برخوردهای شدید و توهین‌آموز با مهاجران اهل افغانستان در ایران منتشر شده است.

ولی‌الله بیاتی، سخنگوی کمیسیون امور داخلی مجلس، ۱۴ مهر گفت که بر اساس طرح ساماندهی اتباع خارجی، دیگر چیزی به عنوان اقامت دائم اتباع در ایران وجود ندارد و تنها سه نوع اقامت موقت شامل یک ساله، سه ساله و احتمالا هفت ساله پیش‌بینی شده است.

بیاتی خبر داد که طرح ساماندهی اتباع خارجی و اساسنامه سازمان ملی مهاجرت در دستور کار کمیسیون امور داخلی مجلس است.

رییس شورای روستای رحیم‌آباد: اتباع در مدارس جداگانه تحصیل کنند

رییس شورای روستای رحیم‌آباد در توضیح دلایل خود برای ممانعت از ثبت‌نام دانش‌آموزان اهل افغانستان در مدرسه، به فرهیختگان گفت که بر اساس ارجاع خانواده‌ها به او و نارضایتی از حضور دانش‌آموزان اتباع، همراه با بخشدار به این جمع‌بندی رسیده‌اند که مانع ثبت‌نام دانش‌آموزان افغانستانی شوند.

این فرد که صفایی معرفی شده است، در اظهاراتی مهاجرستیزانه و توهین‌آمیز، با بیان این که «اتباع افغانستانی بو می‌دهند»، گفت: «ما برای جلوگیری از تنش میان اتباع و روستاییان، به مدیر روستای رحیم‌آباد پیشنهاد دادیم تا امسال اتباع را ثبت‌نام نکند؛ با توجه به این که منطقه اغلب اتباع را ثبت‌نام نکردند تا حساسیت بیشتر شود.»

او بهانه ثبت‌نام نکردن اتباع را عدم تطابق سن با پایه تحصیلی و عدم رعایت بهداشت فردی دانش‌آموزان عنوان کرد و گفت: «ما روستاهای دیگری هم داریم. چرا برای تحصیل به روستاهای دیگر نمی‌روند؟»

این عضو شورای روستای رحیم‌آباد با بیان این که خودسرانه عمل نکرده و از بخشداری نامه دارد، گفت: «بخشدار به آموزش‌و‌پرورش نامه زده بود که در دهستان یک مدرسه بلااستفاده را برای تحصیل اتباع در نظر بگیرد اما آموزش‌و‌پرورش به این ماجرا اعتنایی نکرده و فقط می‌گوید که دانش‌آموزان اتباع را در مدارس جا بدهید.»

نتیجه بی‌سیاستی در مساله مهاجران افغان

فرهیختگان در بخشی از گزارش خود خاطرنشان کرد: «با وجود ابلاغ دستورالعمل واحد از سوی آموزش‌و‌پرورش برای تحصیل اتباع، باز هم شاهدیم که قدرت محلی، دستورالعمل کشوری را دور می‌زند و به دور از نظارت نهادهای مربوطه و با توجیهات واهی، از تحصیل اتباع مجاز امتناع می‌ورزد.»

نویسنده این گزارش با بیان این که تا پیش از جوسازی‌های رسانه‌ای اخیر علیه اتباع افغانستان، جامعه ایرانی نگاه معتدل‌تری به افغانستانی‌ها در ایران داشته‌ است، نوشت که «جوسازی، نشر اکاذیب و ایجاد هراس نسبت به اتباع افغانستان» باعث شد بخشی از افراد، سال‌ها هم‌زیستی در کنار اتباع افغان را فراموش کنند و درگیر این موج مهاجرستیزی شوند.

این گزارش، مصداق این موضوع را همین جلوگیری از ثبت‌نام «اتباع قانونی» در روستاهای اصفهان و اجرای بخشنامه‌های میلی برشمرد.

فرهیختگان در پایان گزارش خود این پرسش را مطرح کرد که: مهاجری که ۳۳ سال در کشور حضور دارد، چرا باید در سال سی‌وچهارم از ثبت‌نام [فرزند] او از سوی قدرت محلی و مسئولان یک روستا و بخش جلوگیری شود؟

فشار برای اخراج مهاجران افغان از ایران

احمدعلی گودرزی، فرمانده مرزبانی فراجا، روز ۲۲ مرداد امسال اعلام کرد سیاست جمهوری اسلامی این است که «اتباع غیرمجاز» باید تا پایان سال ۱۴۰۳ کشور را ترک کنند.

او در این باره گفت: «ما کشور مهمان‌نوازی هستیم. این افراد مدت‌هاست از همه امکانات در کشور ما استفاده کرده‌اند اما دیگر باید از کشور خارج شوند.»

گودرزی دو روز پس از آن، از آغاز طرح جدید انسداد مرزها از نیمه دوم امسال خبر داد.

برخی ناظران این طرح را در ادامه سیاست‌های مهاجرستیزانه جمهوری اسلامی، به‌‌ویژه علیه شهروندان اهل افغانستان می‌دانند.

به گزارش افغانستان‌اینترنشنال، تعداد قابل ملاحظه‌ای از افغان‌ها پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان، به ایران مهاجرت کردند.

تعداد زیادی از این مهاجران، زنان و دخترانی‌ هستند که از حق آموزش و کار در افغانستان محروم مانده‌اند.

بخشی دیگر از مهاجران، نظامیان و کارمندان حکومت پیشین‌ هستند که از ترس انتقام‌جویی طالبان به ایران فرار کرده‌اند.

شماری از مهاجران نیز به دنبال بحران اقتصادی و بیکاری گسترده در افغانستان تحت کنترل طالبان، برای کار کردن راهی ایران شده‌اند.

در ماه‌های اخیر فشار نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی و شماری از شهروندان ایران بر مهاجران اهل افغانستان افزایش یافته و موارد قابل توجهی از حملات به مهاجران، گزارش شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها