۳۶۴ روز پس از عملیات «طوفان الاقصی»، بسیاری از رهبران و فرماندهان «محور مقاومت» و فرماندهان ارشد سپاه پاسداران دیگر نیستند. یک‌سال پس از ۱۵ مهر ۱۴۰۲، اقامه نماز جمعه خامنه‌ای- که روزی سودای برگزاری نماز جماعت در «قدس» را داشت- شجاعت تعبیر می‌شود.

یکسال از آن شبی که حامیان گروه‌های ضداسرائیلی، موسوم به «محور مقاومت» از تهران تا بیروت و غزه و حتی پایتخت کشورهای غربی، بابت عملیات «طوفان الاقصی» شیرینی و شربت توزیع کردند گذشته است.

یک‌سال پس از حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی برابر ۱۵ مهر ۱۴۰۲، حسن نصرالله، رهبر مهم‌ترین نیروی نیابتی جمهوری اسلامی دیگر نیست؛ اسماعیل هنیه، رهبر حماس دیگر نیست؛ سیدرضی، محمدرضا زاهدی، عباس نیلفروشان و تعداد زیادی از فرماندهان سپاه پاسداران، دیگر نیستند.

این مرور اخبار مرگ برخی از فرماندهان و مهره‌های جمهوری اسلامی و «محور مقاومت» یک‌سال پس از حملات ۱۵ مهر ۱۴۰۲ است.

حملاتی که بعضا با گذشت زمان هنوز هم نحوه انجام آن به طور کامل مشخص نشده است. هنوز هم درباره سانحه سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی، رییس دولت سیزدهم و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه او که لقب وزیر امورخارجه محور مقاومت را یدک می‌کشید، ابهامات جدی مطرح است.

هنوز هم مشخص نشده انفجار پیجرهای حزب‌الله چطور برنامه‌ریزی و انجام شده است و هنوز هم مشخص نشده است ماجرای «شهدای نشت گاز» سپاه پاسداران چه بوده است.

سال ۱۴۰۲

۹ آبان- طبق اعلام ارتش اسرائیل، نیروی زمینی این کشور کنترل یک پایگاه نظامی حماس در جبالیا را به دست گرفته است و در این عملیات حدود ۵۰ عضو حماس، از جمله ابراهیم بیاری، فرمانده گردان مرکزی حماس در این منطقه، کشته شدند.

۱۱ آذر- سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با انتشار بیانیه‌ای رسمی از کشته شدن دو عضو خود در حمله اسرائیل به سوریه خبر داد و هویت این دو نفر را محمد علی عطایی شورچه و پناه تقی‌زاده اعلام کرد.

دی‌ماه ۱۴۰۲، نماز میت «سید رضی»

۴ دی- در جریان حمله اسرائیل به منطقه زینبیه در حومه دمشق رضی موسوی معروف به «سید رضی»، از قدیمی‌ترین نیروهای سپاه در سوریه، کشته شده است. او مسئول لجستیک و پشتیبانی نیروی قدس سپاه پاسداران بود. ابراهیم رئیسی، رئیس دولت جمهوری اسلامی در آن زمان، حمله به موسوی را «خباثت‌بار» و نشانه «عجز و ناتوانی و سرخوردگی» اسرائیل در منطقه برشمرد و تهدید کرد اسرائیل «تاوان این جنایت را خواهد داد». ۱۸ دی‌ماه پس از انتقال جسد او به ایران، خامنه‌ای شخصا بر نعش او نماز خواند.

۱۸ دی- وقتی خامنه‌ای داشت بر جسد «سید رضی» نماز می‌خواند، اسرائیل در جنوب لبنان وسام (جواد) الطویل، از فرماندهان ارشد حزب‌الله، را هدف قرار داد. به نوشته رویترز، طویل معاون یکی از واحدهای «فوج رضوان» حزب‌الله بود. یورونیوز هم به نقل از رسانه‌های لبنانی خبر داد او در زمان مرگش، به تازگی به عنوان «فرمانده میدانی» این گروه انتخاب شده بود.

۱۹ دی- سخنگوی ارتش اسرائیل تایید کرد که علی حسین برجی، یکی از فرماندهان ارشد حزب‌الله که مسئول ده‌ها حمله پهپادی به شمال اسرائیل بوده، در حمله هوایی اسرائیل به خودروی حامل او کشته شده است. ارتش اسرائیل همچنین تصویری از لحظه هدف قرار گرفتن خودروی حامل برجی در جنوب لبنان منتشر کرد.

۳۰ دی- رسانه‌های نزدیک به سپاه پاسداران، نوشتند حجت‌الله امیدوار، با نام‌های مستعار صادق امیدزاده یا حاج صادق، معاون اطلاعات نیروی قدس سپاه پاسداران بود که در حمله هوایی اسرائیل به دمشق، به همراه چهار عضو دیگر این نیرو به اسامی علی آقازاده، حسین محمدی، سعید کریمی و محمد امین صمدی کشته شد.

۱۸ بهمن- در حمله پهپادی نیروهای آمریکایی، مسئول گروه‌ حزب‌الله عراق به نام ابو باقر الساعدی و سه نفر از همراهان او در منطقه المشتل در شرق پایتخت عراق کشته شدند.

فروردین ۱۴۰۳، نماز میت محمدرضا زاهدی

سال ۱۴۰۳

۷ فروردین- در حمله ارتش اسرائیل به یک ویلا در دیرالزور سوریه، ۱۵ نفر از نیروهای سپاه پاسداران کشته شدند. یکی از آنها بهروز واحدی، از مستشاران نیروی قدس سپاه پاسداران بود.

۱۰ فروردین- ارتش اسرائیل اعلام کرد علی نعیم، معاون فرمانده یگان موشکی گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان را که تحت حمایت جمهوری اسلامی فعالیت می‌کند، در یک حمله پهپادی از بین برده است. در این حمله پنج عضو ارشد دیگر حزب‌الله نیز کشته شدند.

۱۳ فروردین- در جریان حمله به ساختمان کنسولی جمهوری اسلامی ایران در دمشق هفت نفر از فرماندهان و افسران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، از جمله محمدرضا زاهدی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در سوریه و لبنان کشته شدند. اینبارهم خامنه‌ای شخصا بر نعش این فرماندهان نماز میت اقامه کرد.

۱۹ فروردین- ارتش اسرائیل اعلام کرد علی احمد حسین، مشهور به عباس جعفر، یکی از فرماندهان ارشد میدانی حزب‌الله را در حمله‌ای شبانه به لبنان از پا درآورده است.

۲۸ فروردین- ارتش اسرائیل از مرگ محمد حسین مصطفی شحوری، مشهور به جابر، فرمانده یگان راکتی ناحیه غربی گردان رضوان حزب‌الله و اسماعیل یوسف‌باز، مشهور به ابوجعفر، فرمانده منطقه ساحلی حزب‌الله خبر داد .

۲۳ خرداد- در حمله ارتش اسرائیل به جنوب لبنان طالب سامی عبدالله مشهور به ابوطالب، فرمانده ارشد یگان نصر حزب الله کشته شد. کشته شدن او آنقدر برای حزب الله سنگین بود که یک حمله گسترده در پاسخ به آن، ترتیب داد.

۳۱ خرداد- عباس ابراهیم حمزه حماده، معروف به فضل ابراهیم، فرمانده عملیات واحد منطقه جویا، یکی از شهرهای نزدیک به دیر کیفا در حمله اسرائیل کشته شد.

۱۳ تیر- رسانه‌ها خبر دادند در حمله پهپادی اسرائیل به یک خودرو در حال حرکت در شهر صور در جنوب لبنان، محمد نعمه ناصر، فرمانده یگان عزیز حزب‌الله کشته شد.

۱۹ تیر- دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کرد که دو نفر در حمله اسرائیل به یک خودروی حزب‌الله لبنان در حومه دمشق پایتخت سوریه کشته شدند. یکی از آنان یاسر نمر قرنبش مسئول انتقال تسلیحات مرتبط با پهپاد از سوریه به لبنان بوده است.

۲۳ تیر- ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای که ۱۱ مرداد منتشر شد، تایید کرد در ۲۳ تیرماه، جنگنده‌های ارتش اسرائیل به منطقه خان یونس حمله کردند و پس از ارزیابی اطلاعاتی، می‌توان تایید کرد که محمد ضیف در این حمله از بین رفته است. ضیف مغز متفکر طراحی حملات ۷ اکتبر به اسرائیل بود.

۲۵ تیر- سه منبع امنیتی به رویترز گفتند، برا کاترجی، تاجر برجسته سوری، از نزدیکان و حامیان شناخته‌شده بشار اسد، و یکی از کسانی که به تامین مالی نیروی قدس سپاه پاسداران و حزب‌الله لبنان کمک می‌کرد، در حمله منتسب به اسرائیل در نزدیکی مرز لبنان و سوریه کشته شد.

۳۱ تیر- شبکه اسکای نیوز عربی گزارش داد در حمله اسرائیل به یک خانه در جمیجمه در جنوب لبنان، حبیب معتوق، یکی از فرماندهان نیروی رضوان حزب‌الله و سه عضو دیگر این گروه کشته شدند.

مرداد ۱۴۰۳، نماز میت اسماعیل هنیه

نهم و دهم مرداد

۹ مرداد- ارتش اسرائیل اعلام کرد فواد شکر، عالی‌ترین فرمانده نظامی حزب‌الله و رییس واحد استراتژیک این گروه که مسئول قتل کودکان مجدل شمس بود، در حمله به بیروت کشته شد. بر اساس این بیانیه، فواد شکر دست راست و مشاور حسن نصرالله در برنامه‌ریزی و هدایت عملیات‌های جنگی بود.

در همین حال یک فرمانده ارشد کتائب حزب‌الله عراق به نام احمد نجم عبد الزهره ملقب به ابو حسن المالکی و همچنین سه عضو دیگر این گروه به نام‌های حسين كريم كاظم الدراجی، حيدر حسن حسين السعدی، علی صادق عمران الموسوی در حمله نیروهای آمریکایی به پایگاه حشد شعبی در استان بابل عراق کشته شدند.

۱۰ مرداد- چند ساعت بعد و در بامداد روز چهارشنبه ۱۰ مردادماه، اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، در محل اقامتش در تهران هدف حمله قرار گرفت و همراه یکی از محافظانش کشته شد. رهبر جمهوری اسلامی در پیامی گفت اسرائیل با کشتن اسماعیل هنیه «زمینه مجازات سختی را برای خود» فراهم کرد. خامنه‌ای روز پنجشنبه، یازدهم مرداد ماه، شخصا بر جنازه هنیه نماز خواند.

علاوه بر این موارد، حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ۲۵ مرداد ماه، در پیامی از کشته شدن یک نیروی هوافضای سپاه به نام احمدرضا افشاری، بر اثر حمله‌ای در سوریه خبر داد و نیروهای ائتلاف را مسئول این حمله معرفی کرد. زمان این حمله مشخص نشد، اما گفته شد در نیمه اول مرداد ماه رخ داده است.

۱۵ مرداد- علی جمال‌الدین جواد، از فرماندهان یگان رضوان حزب‌الله، در حمله هوایی به منطقه عبا در لبنان کشته شد. ارتش اسرائیل اعلام کرد کشته‌شدن او بر توانایی‌های حزب‌الله در طراحی و اجرای حملات از جنوب لبنان تاثیر خواهد گذاشت.

۲۰ شهریور- ارتش اسرائیل اعلام کرد که در حمله پهپادی در عمق خاک لبنان، یکی از فرماندهان نیروی ویژه رضوان حزب‌الله به نام محمد قاسم الشاعر کشته شده است. به گفته ارتش اسرائیل، الشاعر در بسیاری از حملات علیه اسرائیل دخیل بوده و کشته شدن او ضربه دیگری به حزب‌الله است.

۲۶ شهریور- صدها تن از فرماندهان حزب‌الله لبنان و هزاران تن از اعضای این گروه، در انفجار پیجرها کشته یا زخمی شدند. سفیر جمهوری اسلامی در لبنان هم یکی از زخمیان بود. رسانه‌های لبنانی گزارش دادند دو کارمند سفارت جمهوری اسلامی بر اثر انفجار پیجرهای اعضای حزب‌الله مجروح شده‌اند.

۳۰ شهریور- پایگاه خبری اکسیوس به نقل از یک مقام اسرائیلی گزارش داد نیروهای این کشور تمام فرماندهان ارشد یگان ویژه ضوان، را که ۲۰ نفر هستند، کشته‌ است. یکی از آنها ابراهیم عقیل، معروف به تحسین، فرمانده عملیات حزب الله بود که در بالاترین نهاد نظامی حزب‌الله، موسوم به «شورای جهاد»، فعالیت می‌کرد.

۲ مهر- شبکه خبری اسکای‌نیوز به نقل از منابع نظامی لبنانی گزارش داد علی کرکی، فرمانده ارشد حزب‌الله لبنان، در حمله اسرائیل به بیروت جان باخت.

۳ مهر- ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای تایید کرد که ابراهیم قبیسی، فرمانده یگان موشکی حزب‌الله در حمله هوایی به بیروت کشته شده است. در کنار قبیسی، سایر افسران ارشد یگان موشکی و راکتی حزب‌الله نیز در آپارتمانی که او کشته شده، حضور داشته‌اند. مقام‌های بهداشتی لبنان اعلام کردند که در حمله هوایی اسرائیل به حومه جنوبی بیروت شش نفر کشته و ۱۵ نفر زخمی شدند.

۵ مهر- حزب‌الله تایید کرد محمد سرور، ملقب به ابوصالح، فرمانده یگان پهپادی حزب‌الله، در حمله اسرائیل کشته شده است.

مهر ۱۴۰۳، عزاداری خامنه‌ای و سران سه قوه برای حسن نصرالله

ششم مهر

روز جمعه ششم مهر ۱۴۰۳، حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان و فرمانده مهم‌ترین نیروی نیابتی جمهوری اسلامی کشته شد.

در همین حمله، عباس نیلفروشان، معاون عملیات سپاه پاسداران، هم کشته شد. نیلفروشان پیشتر از سوی آمریکا به دلیل واکنش وحشیانه به اعتراضات مسالمت‌آمیز از جمله در سیستان و بلوچستان تحریم شده بود.

۷ مهر- ارتش اسرائیل تایید کرد که نبیل قاووق، مقام ارشد حزب‌الله را در یک حمله هوایی در بیروت کشته است. بر اساس اعلام ارتش اسرائیل، او فرمانده واحد امنیت پیشگیرانه حزب‌الله و یکی از اعضای ارشد شورای مرکزی این گروه بود که به عنوان فردی نزدیک به رهبری آن شناخته می‌شد. برخی منابع از او به عنوان یکی از گزینه‌های احتمالی جانشینی حسن نصرالله یاد می‌کردند.

۱۰ مهر- ارتش اسرائیل اعلام کرد محمد جعفر قصیر، از فرماندهان حزب‌الله که مسئول انتقال پول و سلاح از ایران به لبنان بود، را کشته است.

در همین حال ارتش اسرائیل اعلام کرد داو الفاخر هیناوی، فرمانده گروه شبه‌نظامی ایرانی به نام «لشکر امام حسین»، که در کنار حزب‌الله فعالیت می‌کند، کشته شده است.

امروز ۱۵ مهر ۱۴۰۳، جنگ همچنان ادامه دارد، جمهوری اسلامی دو حمله پرهزینه به نام‌های «وعده صادق ۱ و ۲» انجام داده است. در این یک‌سال حتی یک ژنرال یا فرمانده اسرائیلی، در برابر صدها فرمانده محور مقاومت هدف قرار نگرفته است.

هنوز اسرائیل پاسخ «وعده صادق ۲» را نداده است و از سرنوشت اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران اخباری در دست نیست. از طرفی ارتباط با هاشم صفی‌الدین، جانشین حسن نصرالله، دبیر‌کل کشته شده حزب‌الله لبنان هم از روز جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ قطع شده است. بنیامین نتانیاهو صراحتا از تغییر نظام سیاسی در ایران سخن می‌گوید و حامیان جمهوری اسلامی به امامت نماز جمعه توسط علی خامنه‌ای در تهران دل خوش کردند و حضور او در قلب پایتخت ایران را نماد شجاعت توصیف می‌کنند و بابت آن «سجده شکر» به جا می‌آورند.


خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چند چند
جهان‌نما
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها