روایت گاردین از معضل مالکیت مشترک؛ باشگاه‌های آسیایی، شاکی تیم‌های پرستاره عربستان سعودی

جمعه ۱۴۰۲/۰۶/۲۴

گاردین گزارش داده که چند باشگاه آسیایی تصمیم دارند به دلیل مجوز حضور همزمان ۳ باشگاه عربستان سعودی در لیگ قهرمانان آسیا، از کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) و شیخ سلمان، رئیس آن، شکایت کنند. ۳ باشگاه الاتحاد، الهلال و النصر تحت مالکیت صندوق سرمایه‌گذاری عربستان سعودی هستند.

گاردین که مدعی است دریافته چند باشگاه برجسته آسیایی قصد شکایت از کنفدراسیون فوتبال آسیا را دارند، اما ننوشته کدام باشگاه‌ها چنین تصمیمی دارند. در مرحله گروهی رقابت‌های فصل ۲۰۲۳-۲۰۲۴ لیگ قهرمانان آسیا که قرار است از روز دوشنبه آغاز شود، تیم‌های غرب آسیا باید با تیم‌های عربستان سعودی بازی کنند، از جمله پرسپولیس، سپاهان و نساجی.

با این حال گاردین اشاره مستقیمی کرده به نارضایتی کره‌ای ها از روند نفوذ سعودی‌ها در کنفدراسیون فوتبال آسیا: «اتحادیه فوتبال کره جنوبی پیش از این مدعی شده «حمایت غیر متعارف کشورهای خاورمیانه در تلاش برای پیشتازی در فوتبال آسیا بر تصمیم اهدای جام ملت های آسیا ۲۰۲۳ به قطر تأثیر گذاشته است. به ویژه عربستان سعودی که تمایل خود را برای میزبانی جام ملت های آسیا در سال ۲۰۲۷ اعلام کرده است، قول داده است در صورت تصمیم خاورمیانه به عنوان میزبان، از AFC حمایت مالی کند تا بر مشکلات مالی ناشی از لغو جام ملت های آسیا در چین غلبه کند.»

مالکیت مشترک، از جمله قوانین سختگیرانه‌ای بود که مسئولان فوتبال ایران اعتقاد داشتند یکی از عوامل اصلی صادر نشدن مجوز حرفه‌ای استقلال در فصل جدید فوتبال ایران است و در نتیجه در جریان صدور مجوز حرفه‌ای اجرا کردند، به همین دلیل شبانه باشگاه استقلال را به وزارت اقتصاد واگذار کردند تا حداقل پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا حذف نشود.

با این حال گاردین نوشته: ۳ باشگاه الاتحاد، الهلال و النصر (به همراه الاهلی) طی ماه‌های اخیر و با واگذاری ۷۵ درصد از سهام خود، تحت مالکیت صندوق سرمایه‌گذاری عربستان (PIF) قرار گرفتند. این در حالی است که طبق قوانین خود AFC، یک مالک مشترک نمی‌تواند بیش از ۳۰ درصد سهام ۲ باشگاه حاضر در ACL را در اختیار داشته باشد.

پای گروه سیتی هم در میان است

به نوشته این روزنامه این وضعیت برای دو باشگاه آسیایی و استرالیایی تحت مالکیت منچسترسیتی، گروه فوتبال سیتی (CFG) هم وجود دارد. گروه سیتی مالک ۶۵ درصد از بمبئی سیتی و کل سهام ملبورن سیتی است. در حالی که بمبئی و ملبورن به ترتیب در منطقه غرب و شرق به رقابت می پردازند.

همانند مقررات یوفا در مورد مسابقات باشگاهی، باشگاه‌های آسیایی با مالک یکسان در صورت داشتن بیش از ۳۰ درصد سهام بر اساس درآمد، از ورود به لیگ قهرمانان آسیا منع می‌شوند. گاردین نوشته که کنفدراسیون فوتبال آسیا در حال حاضر با درخواست هایی مواجه است تا به اعضای خود توضیح دهد که چرا قوانین خود را نادیده گرفته است. ظاهرا AFC و PIF به درخواست گاردین برای اظهار نظر این‌باره پاسخ ندادند.

مقررات مجوز باشگاه های کنفدراسیون فوتبال آسیا تصریح دارد که مالکان یک باشگاه از داشتن «اکثریت حق رای سهامداران باشگاه دیگری که در همان مسابقه شرکت می کند» منع شده اند. همچنین ماده ۱۶ اساسنامه کنفدراسیون فوتبال آسیا نیز می گوید که هیچ کس نمی تواند از سومین باشگاه استفاده کند.»

در حال حاضر، ممنوعیت‌ها فقط در مواردی اعمال می‌شوند که «خطر نفع مادی مشترک» وجود داشته باشد چون می‌تواند «یکپارچگی یک رقابت باشگاهی در AFC و یا هر مسابقه‌ای را به خطر بیندازد». هرچند که باشگاه‌های شرکت‌کننده در مسابقات باید ثابت کنند منافع مشترکی با باشگاه‌های دیگر ندارند.

گاردین نوشته که شایعات حضور باشگاه‌های عربستان سعودی در مسابقات اروپایی، باعث شده که باشگاه‌های مناطق مختلف آسیا احتمال بدهند سعودی‌ها از تهدید پیوستن به رقابت‌های اروپایی به عنوان راهی برای اعمال فشار بیشتر بر AFC استفاده کنند، چه اینکه کنفدراسیون فوتبال آسیا به شدت به حمایت مالی آنها وابسته است.

هرچند که هفته گذشته، ناصر الخلیفی، رئیس اتحادیه باشگاه‌های اروپا، گفت: «بسیار بسیار سخت است که تصور کنیم از باشگاه‌های عربستان سعودی برای پیوستن به لیگ قهرمانان اروپا دعوت می‌شود.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
اقتصاد و بازار

شنیداری

پادکست‌ها